Midsommar 2021

Nu stundar midsommar! Likaså blommor i håret, somrig dukning och smaskig sill. Men hur ska man duka inför midsommar, vilken mat ska man servera och vilket är det godaste receptet för sill? Vi har svaret för dig!


Dukning

Att duka bordet fint inger inte bara känslan av lyx och flärd, utan det bidrar även till en helhetsbild av hur man vill att en själv och gästerna ska uppfatta temat och känslan. 

Midsommar är en högtid som många säkerligen associerar med blommor, den svenska flaggan, nubbe och god mat. Utifrån detta behövs en dukning som kan kopplas till just detta, här kommer våra tips för den ultimata dukningen för midsommar 2021!


Duka smart

Vid midsommar serveras det oftast en variation av mat, varm som kall. Planera upp hur middagen ska vara - ska ni börja med aptitretare, kall mat och avsluta med varm mat eller vill ni blanda? Om ni ska börja med aptitretare för att sedan fortsätta, duka då smart genom att ha olika tallrikar för varje rätt. 

Tips: Ha en större tallrik i botten och en mindre tallrik överst så sillagen och köttbullarna inte blandas!


Duka i färger

Färger, färger, färger! Vad är mer glädjespridande än färger? Midsommar är blommornas högtid, blommorna kommer igen i midsommarstången, kransarna och klänningarna. Duka upp bordet och omgivningen med vackra blommor av olika slag och vaser för att få vackra dimensioner.

Tips: Gör små buketter i vattenglas, det är både enkelt och väldigt vackert!

Ljus

Även om midsommardagen är en av årets ljusaste dagar så är det mysigt att kunna tända levande ljus framåt kvällen. Att tända ljus på sommaren inger en helt annan känsla av mys, harmoni och trevnad. Ställ fram blockljus eller ljushållare i olika färger för att spä på den färggranna stämningen!

Tips:
Plocka fram din kreativa sida och ta överblivna syltburkar, färgglatt silkespapper och limma fast det på syltburkarna för att få hemmagjorda ljuslyktor med din egna touch!

Farmors bästa sill

Vad är svensk sommar utan en smaskig sill?

Här kommer ett recept på sill direkt från Västkusten, en otroligt fräsch sill som platsar på alla bord under midsommar!


Recept 


Lag:

0,5 dl ättikssprit

1,5 dl vatten

2 dl socker

½ tsk krossad vitpeppar

2 tsk krossad kryddpeppar

1 st lagerblad 


Innehåll: 

1 rödlök

1 kruka dill

1 burk matjessillfiléer


Så här gör du:

Lägg en burk med matjessillfiléer i vatten i ca två timmar. 

Skär sedan sillen i 1,5 cm tjocka skivor. Skiva rödlök tunt och hacka dill. 

Varva därefter sillen, löken och dillen i en burk med lock och slå sedan på lagen. 

Låt detta stå kallt i två dagar. 

Njut sedan av denna goda sill från västkusten!


Tips: Denna sill kan varieras efter smak!