Patricia Berghult - Systrar stöttar systrar

Hur är det att vara kvinna i en mansdominerad bransch? 

Det är en fight som boxningsstjärnan Patricia Berghult ännu inte vunnit trots flerfaldiga vinster i killklassen. Att leva som kvinna i en mansdominerad bransch innebär en lägre lön och sämre förmåner, inte minst för Patricia i boxningsvärlden. 

”När jag blev världsmästare på Malta och fick kvällens enda titelmatch förpassades jag till ett vandrarhem på landsbygden och tilldelades en städskrubb till omklädningsrum. De manliga boxarna bodde på stadens lyxhotell där matcherna skulle äga rum. Det var inte alls detta vi blivit lovade, men det var inte så här jag ville minnas resan. Jag skulle visa dem. Jag skulle hålla huvudet högt och bli världsmästare.”

Ett steg mot att Patricia enbart ska kunna fokusera på boxningen har initiativet “Systrar stöttar systrar” dragits igång.
”Systrar stöttar systrar” är en boxningshandske i rött konstglas kreerad i Oldergaard Glashytta på Öland, designad av glaskonstnären Robert Oldergaarden. Det är en limiterad upplaga av boxningshandsken, 1000 stycken numrerade 1–1000,  med Patricia Berghults signatur. En del av intäkterna går direkt till att stötta Patricias boxningskarriär. Den är framtagen som en symbol för att beskriva hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch, belysa den fight Patricia tagit sig an genom att välja boxningen och att leva för sina drömmar. 

En proffsboxare med WBC-bältet i hand är ekonomiskt oberoende. I dagsläget kan inte Patricia leva på sin sport trots hennes framgång, vilket beror på att hon är just kvinna. Utifrån detta har Patricia som kvinna och världsmästare arbetat med det kreativa, utöver boxningen och sitt halvtidsjobb, i hopp om att bli heltidsproffs. 

"Jag är världsmästare. Jag har jobbat gratis hela livet. Jag vill kunna leva på min sport. Hade jag varit man med WBC-bältet på hand hade jag gått matcher om miljontals dollar. Nu räcker inte den ersättningen jag får från mitt halvtidsjobb för att försörja mitt idrottande".

Hon har blivit krönt till UEM-guld, JVM-silver och idag världsmästare i superweltervikt. Hon är en obesegrad proffsboxare, vunnit 14 av 14 matcher och är världsmästare i två viktklasser. I höst är det VM där Patricia boxas för att behålla sina bälten i anrika Bell Centre, Montreal gentemot motståndet bestående av kanadensiskan Marie-Eve Dicaire. 

Med Patricias passion för att hjälpa andra tränar hon ungdomsgrupper i boxning ideellt varje vecka. Sedermera föreläser hon också om sin egna berättelse i föreläsningen “Without struggle there is no success” i syfte att inspirera om att fortsätta kämpa trots att oddsen är emot. 
Resan mot att bli en professionell boxare har varken varit lätt eller rak. När Patricia äntrar ringen i ishockeylaget Montreal Canadiens hemmaarena i höst är det inte den slutaktliga finalen på en lång resa, utan det är bara en milstolpe på vägen mot nästa fight. Fighten att kunna leva på sin idrott. Vill du stötta Patricias resa mot att bli en professionell boxare, bidra till ett steg i förändringen i kampen för jämställdhet och samtidigt pryda ditt hem med en unik glasskulptur designad av glaskonstnären Robert Oldergaarden?
Då kan du köpa boxningshandsken här på My Mall.


Patricia Berghult - Systrar stöttar Systrar