Skaldjur med stort R

Nu är äntligen tiden kommen då vattnet är kallt. “Kallt?” kanske du undrar. “Ja” svarar vi, äntligen! Även fast vi förknippar skaldjur till sommaren, såsom räkmackor, kräftor och hummer på en somrig uteservering så är det egentligen först nu på hösten som skaldjuren är som allra bäst. 

Vill vi ha bra skaldjur så bör vi hålla oss till R-regeln, alltså att äta skaldjur under alla månader med r. Från och med september till och med april är vattnen precis lagom kalla för att skaldjuren ska trivas som bäst. Detta gäller för svenska vatten men även resterande europeiska skaldjur är oftast som bäst under denna period. 


Men som med många andra regler finns det även undantag, exempelvis har vi de skaldjuren som faktiskt funkar året om så som pilgrimsmusslor, king crab och musslor. Frysta räkor fungerar även lika bra hela året om och kanske speciellt i en pasta, gratäng eller i en mustig soppa. Havskräftor, räkor, ostron, hummer och krabba däremot håller sig bra till R-regeln och är således som bäst från september till april. 

Duka upp till bords med en stor skål räkor, gratinera hummer i ugn med en blandning av persilja, citron och parmesanost, servera med en nybakad baguette och massa andra goda tillbehör. Sätt det krispiga vita vinet på kylning, lys och värm upp hemmet med doftande stearinljus och duka upp bordet med porslin i härliga färger. 

En skaldjursafton behöver egentligen inte vara så komplicerad och dyr som många tror, det går att göra väldigt prisvärt och lyxigt på samma gång. Då skaldjuren, såsom färska räkor, är i säsong just nu är även priserna i säsong. Addera ett härligt grekiskt bröd, majonnäs, dill och lite citron skivor så har ni en fullt godkänd räkmacka som fungerar alldeles utmärkt med att mätta sig på en mysig fredagskväll i oktober.

Skaldjur med stort R