Dags att bulla upp

Varje år den 4:e oktober sedan 1999 har vi mumsat på det typiskt svenska bakverket hemma i stugorna. Den ljumna, lagom kladdiga och välgräddade bullen som sprider sin doft genom hemmen, faktiskt hela året om. Hösten är ändock kanelbullens återkommande glansdagar när rusket ute gör att vi vill betrygga oss med något mjukt, saftigt och välsmakande.  

Vi har Kaeth Gardestedt att tacka den fina tradition vi firar varje år den 4:e oktober runt om i Sverige. Gardestedt instiftade denna dag på Hembakningsrådet som förr var en svensk instans som hade i uppgift att inspirera folk att baka. Sverige har länge haft en “bulltradition” men det hade innan inte riktigt funnits någon tradition kring det. Således tänkte vi inspirera till att värna om den svenska bulltraditionen genom vårt favoritrecept på kanelbullar. 

Kavla upp ärmarna, mjöla bordet och böka fram matberedaren för här kommer ett skepp lastat med ett recept för hela familjen!


Kanelbullens dag, kanelbullar recept- My Mall

Recept: ca 25 bullar. 


Deg

  • 30 g jäst
  • 2,5 dl mjölk 
  • 9,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 5 g malen kardemumma
  • 1 dl strösocker 
  • 1 ägg 
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg, till pensling


Kanel och mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk vaniljsocker 
  • 0,5 dl malen kanel
  • 150 g smör, rumstempererat
  • pärlsocker, att strö på



Gör så här

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken så den blir fingervarm för att sedan slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i alla ingredienser till vetedegen förutom smöret. Rör ihop degen sakta med säkert med en degkrok. När degen gått ihop, öka hastigheten något och tillsätt smöret lite i taget. Kör degen ytterligare 10 minuter i maskin. Degen är klar när den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. 
  3. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20-25 minuter.
  4. Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel separat. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning. 
  5. Kavla ut degen så den är ca 3 mm tjock. Kavla ut så att degen blir mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen för att sedan vika den dubbelt. Skär degen i remsor som sedan du tvinnar eller knyter ihop till bullar. Alternativt kan du rulla ihop degen som vanligt och skära ut vanliga bullar som du sedan lägger i formar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Lämna bullarna för jäsning i ca 1,5 - 2h så de kan bli nästan dubbelt så stora. 
  6. Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg. 
  7. Låt svalna och njut!

Duka upp bordet med mjölk, saft, kaffe eller vad ni än behagar för nu är kanelbullarnas glansdagar här!


Kanelbullens dag, kanelbullar recept- My Mall