Oiva Toikka - årets ägg & fågel

Oiva Toikka

Oiva Toikka  är ett av de största namnen inom finsk glasdesign som har med sin fantasifullhet skapat nytänkande kreationer som särskiljt sig från de mer traditionella ramarna inom finländsk designestetik. Toikka utbildade sig vid avdelningen för keramik vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors 1953–1956 och karriären tog avstamp när han blev verksam vid Arabias konstavdelning. Toikka kom att bli mest känd efter sitt arbete med glas vid Notsjö glasbruk där han 1963 blev chef för produktutvecklingen, där formgav han både bruksserviser och dekorativa föremål, bland många utmärks glasfåglarna. 


För mer än 40 år sedan formgav Oiva Toikka den första av sina berömda fåglar för Notsjö och sedan dess har över 400 unika "arter" kreerats av Toikka. Fåglarna tillhör idag Iittalas sortiment och är internationellt kända under namnet Birds by Toikka. Serien Birds by Toikka kombinerar konstnärens gränslösa fantasi med hans expertis kring egenskaperna hos glas. De unika och färgstarka fåglarna, som är alla handgjorda, har blivit åtråvärda för samlare runt om i världen.

Varje år lanseras en årsfågel och ett årsägg från serien Birds by Toikka med ett nytt mönster och en ny färgkombination, som alla är en vacker dekoration och ett populärt samlarobjekt! Liksom årsfågeln representerar årsägget också den gränslösa kreativiteten hos designern Oiva Toika, hans djupa förhållande till konstglas och den rika traditionen av glasblåsning vid Iittalas glasbruk. Varje konstglasobjekt tillverkas individuellt och är handgjort och munblåst i Finland. Precis som årsfågeln 2023 har årsägget 2023 en tilltalande brun och blå fjäderliknande dekoration mot en vit bakgrund. Varje fågel och ägg är unika konstföremål. 

Årsfågeln är en perfekt present för minnesvärda ögonblick för 2023. Varje fågel är numrerad och graverad för att markera året. Endast tillgänglig under 2023.
 

Kastehelmi

Kastehelmi är en klassisk glasservis som formgavs 1964 av Oiva Toikka för Notsjö glasbruk i Finland. Det finska ordet Kastehelmi betyder daggdroppe, vilka syftar på ringarna av små glasbubblor som sträcker sig utåt från mitten av varje skapelse. Idén kom till när Toikka funderade över olika sätt att dölja delningslinjerna från formen vilket då resulterade i att använda droppar av glas som dekoration. Genialt!