Köpguide: Så väljer du rätt löpband

Vad ska du tänka på när du köper löpband?

Vem, hur och vad?

Tänk noga över vilka det är som ska använda löpbandet, hur ofta ni planerar att använda det och till vad. Exempelvis om du vill fokusera på distanslöpning, backintervaller eller varför inte raska promenader? Det är också viktigt att se till att ni har ordentligt med utrymme eller att ni slår till på ett hopfällbart löpband för smidigare förvaring. Genom att veta vilka behov du har kan du köpa ett löpband som hjälper dig nå dina träningsmål, oavsett om du är nybörjare eller atlet.

 

Psst..! Tänk på att alla löpband behöver strömtillförsel så se till att den plats du valt för löpbandet har tillgång till eluttag.

Fällbara löpband

Löpyta

Det är viktigt att löpytan på bandet är tillräckligt stor så att du kan ta ut din steglängd. Ett gångband anpassat för promenader har ofta en mindre löpyta medan ett löpband anpassad för snabbare löphastigheter och intervallträning ofta behöver en längre och bredare löpyta för bekväm användning. Långa personer har även ett större löpsteg vilket betyder att de behöver en längre löpyta.

Dämpning

Löpning belastar ofta leder och knän och det är viktigt att löpbandet har en bra dämpning som kan klara stötarna varje gång du sätter ner fötterna. Alla löpband är mer eller mindre dämpade genom svikten i löpplattan. Mer avancerade modeller brukar också ha mer avancerade dämpningssystem och även mer dämpning långt fram på bandet och större stabilitet längre bak vilket är mer anpassat efter ditt rörelsemönster.

Vilka funktioner är bra att ha?

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din träning och göra den både roligare och mer omväxlande är det bra att ha ett par träningsprogram på löpbandet. Det kan t.ex. vara bra att ha program för backträning, intervaller och pulsträning. För ännu mer variation kan manuella program vara bra, då kan du själv ställa in ett program som passar dina träningsmål.

Träningsdatorn visar ofta tid, hastighet, distans och ibland även din puls. Om du vil utföra pulsträning kan det vara bra att titta lite närmare på hur löpbandet mäter puls, vi rekommenderar däremot ett pulsbälte då de oftast ger en mer korrekt mätning.

Löpband för alla

Vi rekommenderar


Nybörjare
För en nybörjare som inte är van att träna på löpband eller som bara vill komma igång med promenader eller lättare jogging rekommenderar vi ett gångband. De är ofta enkla att förvara i hemmet och prisvärda. Löpband 55T, JTC Sport är ett bra nybörjarband som är lätt att använda och flytta samt har alla de funktioner du behöver för att komma igång med din träning.

Erfaren
För dig som tränar mycket löpning och ställer högre krav på ditt löpband rekommenderar vi förutom en lutningsgrad på 12 % eller över, även pulsstyrda program och en hastighet upp till 18 km/h. För att kunna använda löpbandet bekvämt behöver du förutom en längre löpyta även en bredare på minst 50 cm. Spana därför in Löpband Gilavar, inSPORTline som har pulsbaserade program, 3.5hk stark motor och en bra stötabsorption för att skona dina leder!

 

 

 

Vet du fortfarande inte vilket löpband du ska välja? Mejla oss på support@mymall.se så hjälper vi dig gärna vidare!