Så förbereder du inför odlingssäsongen

♥ Nu börjar förberedelserna & planeringen för odlingssäsongen 2023 ♥
 Läs mer om hur du lyckas med frösådden och hur du bör sköta dina plantor när de vuxit till sig.

Vi har utökat sortimentet med trädgårdsredskap, fröerträdgårdskläder och mycket mer!

Varför odla inomhus?

Det finns flera anledningar och fördelar med att så inomhus. Vissa plantor tar lång tid på sig att blomma eller sätta frukt och då kan det vara bra att börja inomhus så de hinner växa till sig lagom till sommaren. Om du har rätt tillbehör och en bra belysning så kan du så när som helst under året.

Psst! Tänk på att dina plantor kan komma att kräva mer plats när de växer till sig så se till att ha ordentligt med utrymme när fönsterbrädan inte räcker till. 

Vad behövs för att odla inomhus?

Då bör du sätta igång förodlingen

Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar. De kan du så under tidig vårvinter.

När mars-april kommer bör resten av förodlingen av andra plantor göras så att de spirar och är redo att planteras ut under sommaren.

Dags för omplantering - detta behöver du

Dags för omplantering

När sedan plantan börjat växa till sig kan du ställa den utomhus. Var noga med att det inte är frost under natten. Det är viktigt att du vänjer plantorna vid att stå utomhus, så kallad avhärdning. Börja med att ställa dem svalt på en relativt skuggig plats några timmar under dagen. Så småningom kan du plantera ut dem i plantlådor och rabatter eller små trädgårdsland.