Vi hyllar kvinnliga formgivare

Formstarka, stilsäkra och idérika – världen är full av talangfulla kvinnor. I samband med internationella kvinnodagen vill vi lyfta tre av de mest utmärkande kvinnliga formgivarna inom glas och keramik. Här har vi valt att lyfta fram några av dem, men det finns så klart många fler som förtjänar att hyllas!


Lisa Larson

"Lycka är att kunna vakna och arbeta med lera hela dagen"

Efter studier vid slöjdföreningens skola i Göteborg kom Lisa Larson att bli verksam vid Gustavsberg åren 1958-1980. Där utvecklade Larson många alster med Stig Lindberg vid sin sida. Återkommande har Lisa Larson skapat skulpturer, däribland verken ABC-flickor, Lilla zoo samt Larsons ungar. 

1975-1979 kreerade Lisa Larson serien All Världens barn för UNICEF där en del av intäkterna gick till organisationen. Lisa Larson har sannerligen spridit känslan av systerskap, en moderlig famn samt familjeliv vilket återspeglar sig i majoriteten av hennes verk. 1979 startade skapandet av serien Adventsbarn som har kommit att pryda många hem under juletider. I serien finner vi Stjärngosse, Tärna, Tomte och Lucia. 

1982 grundade Lisa Larson Keramikstudion i Gustavsberg, som hon sedan dess varit konstnärlig ledare vid. Idag, 70 år senare, produceras Lisa Larsons beundrade figurer fortfarande. 

Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman Vallien var sedan sitt genombrott som glaskonstnär på åttiotalet en av Sveriges mest folkkära konstnärer. Hennes egensinnigt personliga, fria, hejdlöst visuella uttryck blev känt även utanför en konstintresserad publik och långt utanför landets gränser – till den grad att Ulrica var en av femtio konstnärer som valdes ut för att skapa dekorer till British Airways flygplansflotta på nittiotalet.

År 1991 lanserade hon Tulipa som tog hennes popularitet till nya nivåer – som gjorde henne för populär för hennes eget bästa enligt vissa elitisters uppfattning. Tulipa är den mest sålda glasserien någonsin i världen. När serien var som mest efterfrågad världen över sysselsatte Ulrica Hydman Vallien ensam en ateljé med ett tjugotal dekormålare vid Kosta Boda.

 

För Kosta Boda var Ulrica Hydman Vallien, som människa och konstnär, av ovärderlig betydelse. Det var en chock när hon plötsligt rycktes bort, mitt i sitt intensivt levande liv. Desto roligare är det att Ulricas konstnärliga arv lever vidare, förvaltas och utvecklas av yngre generationer konstnärer och hantverkare i Kosta Bodas ateljéer och hyttor. Länge leve Ulrica!

Anne Nilsson

Anne Nilsson är utbildad vid Konstfack i Stockholm inom glas och keramik samt vid California College of Arts and Crafts med inriktning glas.

Hon var först anställd som designer vid Höganäs Keramik AB, och arbetade på Orrefors mellan 1982 och 1999. Anne Nilsson är idag en av Sveriges mest betydelsefulla glasdesigners.

 Bland de utmärkelser hon har fått märks exempelvis Utmärkt Svensk Form, som hennes arbete för Orrefors har belönats med vid tre tillfällen: 1992 för ljusstaken Celeste, 1993 för servisen Celeste och 1996 för serien Dot. Anne Nilsson har för Orrefors även formgivit bland annat ljusstaken Cirrus.