Inspiration inför midsommar

Inspiration inför midsommar


Nu stundar midsommar! Likaså blommor i håret, somrig dukning och smaskig sill.  För att underlätta i inspirationsletandet har vi här samlat allt från tips på dukning, de bästa köpen för matlagningen och pyntet som lyfter hela festen, oavsett om ni sitter inomhus eller utomhus! Men hur ska man duka inför midsommar, vilken mat ska man servera och vilket är det godaste receptet för sill? Vi har svaret för dig!


Dukning

Att duka bordet fint inger inte enbart känslan av lyx, utan det bidrar även till en helhetsbild av hur man vill att en själv och gästerna ska uppfatta temat och känslan. Fira årets ljusaste dag med en midsommardukning som fångar essensen av den skandinaviska stilen. Duka med jordnära och romantiska färger, stilrena dryckesglas och satsa på blommor - exempelvis genom att hänga upp en stor midsommarkrans över bordet. Vid midsommar serveras det oftast en variation av mat, varm som kall. Planera upp hur middagen ska vara - ska ni börja med aptitretare, kall mat och avsluta med varm mat eller vill ni blanda? Om ni ska börja med aptitretare för att sedan fortsätta, duka då smart genom att ha olika tallrikar för varje rätt. Dekorera med färger

Färger, färger, färger! Vad är mer glädjespridande än färger? Det vilar något härligt romantiskt över midsommar med alla blommor och traditioner. Midsommar är blommornas högtid, blommorna kommer igen i midsommarstången, kransarna och klänningarna. Duka upp bordet och omgivningen med vackra blommor av olika slag och vaser för att få vackra dimensioner.

 

Tips: Gör små buketter i vattenglas, det är både enkelt och väldigt vackert!Levande ljus ger en annan känsla

Även om midsommardagen är en av årets ljusaste dagar så är det mysigt att kunna tända levande ljus framåt kvällen. Att tända ljus på sommaren inger en helt annan känsla av mys, harmoni och trevnad. Ställ fram blockljus eller ljushållare i olika färger för att spä på den färggranna stämningen. På så sätt skapar du känslan av att kliva in i en harmonisk och romantisk midsommardröm.

Tips:
Plocka fram din kreativa sida och ta överblivna syltburkar, färgglatt silkespapper och limma fast det på syltburkarna för att få hemmagjorda ljuslyktor med din egna touch! Vad blir det för mat?

Duka upp en härlig buffé på midsommar! Färskpotatis, jordgubbar, gubbröra och silltårta - vad mer kan vi önska oss? Det finns många fördelar med buffé, eller knytis, på högtider som midsommar. Variantionen är stor och det finns alltid något för alla - vegetariskt, fisk, kött och massor av goda tillbehör! På My Mall har vi ett stort utbud av köksredskap och hushållsmaskiner som passar utmärkt till att förbereda mat inför en tillställning som midsommar.


Gör egen sill

Vad är svensk sommar utan en smaskig sill?

Här kommer ett recept på sill direkt från Västkusten, en fräsch sill som platsar på alla bord under midsommar!

 

Recept 

 

Lag:

0,5 dl ättikssprit

1,5 dl vatten

2 dl socker

½ tsk krossad vitpeppar

2 tsk krossad kryddpeppar

1 st lagerblad 

 


Innehåll: 

1 rödlök

1 kruka dill

1 burk matjessillfiléer

 


Så här gör du:

Lägg en burk med matjessillfiléer i vatten i ca två timmar. 

Skär sedan sillen i 1,5 cm tjocka skivor. Skiva rödlök tunt och hacka dill. 

Varva därefter sillen, löken och dillen i en burk med lock och slå sedan på lagen. 

Låt detta stå kallt i två dagar. 

Njut sedan av denna goda sill från västkusten!

 

Tips: Denna sill kan varieras efter smak!