Julbordet för alla

Att planera och fixa inför årets julbord tar inte bara tid och energi utan även pengar. Kanske bävar du inför att laga ett flertalet olika köttbullar, en sort till vuxna, en annan sort till barnen och en tredje variant till vegetarianen? Julbordet behöver inte vara så krånglig som det kanske låter - låt detta bli julen där enkelheten och belåtenheten hittar sin perfekta match!


Testa på det gröna

En vegetarisk jul är kanske inte något ni testat tidigare år, men vad hindrar er i år? Att laga vegetariskt är inte bara enkelt, gott och nyttigt - det är också klimatsmart, ekonomiskt och snällt mot magen. Att vegetarianisera ett julbord är inte så krångligt som det låter, men för lite vägledning har vi listat de enklaste knepen för ett vegetarisk julbord här:

  1. Byt ut ansjovisen i Janssons frestelse mot syrlig syltlök. Denna högtidsanpassade rätt går även att veganisera genom att byta ut mjölk, grädde och smör mot veganska alternativ baserat på exempelvis soja eller havre. 

  2. Köp färdiglagade vegobullar eller rulla dina egna på formbar vegofärs. Servera med en god, krämig rödbetsallad som är naturligt vegetarisk!

  3. Sill kan göras aubergine och den kan smaksättas med såväl senap som kryddpeppar!

  4. Griljerad rotselleri kan enkelt utmana den traditionsenliga julskinkan. Med en hel del smör, goda kryddor och ca 1-1,5h i ugnen på 180 grader så får ni en värdig vegetarisk motståndare till den klassiska julskinkan. 

Utmana julbordet

Det finns fler lösningar till den ständiga frågan “vad ska finnas på julbordet i år?”. Kanske är det så att ni helt enkelt tröttnat helt på de återkommande smakerna i sill, köttbullar och prinskorvar som det bjuds på under julen likväl som på midsommarafton. Fastän många säkerligen skulle påstå att julen är en av de mest traditionsenliga högtiderna så betyder det inte att just du eller er familj kan tänja lite på julpraxisen. Kan det vara så att er familj har ett enigt samtycke för hemmagjord pizza, fishtacos eller varför inte vanliga, hederliga pannkakor? Låt julens middag bli en festmåltid som ni alla runt bordet uppskattar!

Knytis i sin bästa form

Kommer årets julbord omringas av vegetarianer, veganer, glutenintoleranta, barn eller andra personer med matspecifikationer? Då är knytis något för er! Låt “basen” på julbordet vara något som passar alla, exempelvis bröd, rödbetssallad, pålägg och potatis. Sedan får var och en ta med något som just dem vill ha på julbordet. Det kan vara allt ifrån vegetariska köttbullar och en matig sallad till prinskorvar och Janssons. På så sätt kan alla få chansen att äta något som dem tycker om utan att ni ska behöva fylla kyl, frys och balkongen med mat anpassat för alla inbjudna. 

Pst! Missa inte veckans adventserbjudande.